Etusivu

Lataa PDF-versio

Sisällys:

  1. Johdanto
  2. Sulautettujen järjestelmien ketterät kehitysmenetelmät
  3. Tekniikkakatalogi
  4. Yritysesimerkit
  5. Lisätiedot

Keskustele ja kommentoi:

Tekniikkakatalogi: Ketterä dokumentointi ja työkalut

Valmistellun määritelmä, valmiin määritelmä ja hyväksymiskriteerit

25235.png

Ongelma: Tiimi joutuu ottamaan iteraatioihin vaatimuksia, joissa on paljon tulkinnanvaraa, ja vastaavasti toteutetut ominaisuudet herättävät keskustelua niiden valmiusasteesta.

Ratkaisu: Määritellään projektille seuraavat säännöt: 1) valmistellun määritelmä, joka määrittelee vaatimusten minimitarkkuuden ja 2) valmiin määritelmä, joka määrittelee yhteiset minimikriteerit ominaisuuksien hyväksymiselle. Lisäksi keskeisille vaatimuksille määritellään hyväksymiskriteerit, jotka kertovat, millä ehdoilla vaatimus voidaan todeta toteutetuksi.

Tavoite: On olemassa yhteiset pelisäännöt, jotta kaikilla kehitystyön osapuolilla on selkeä näkemys tavoitteista ja tulkinnanvaraisuus vältetään.

Ketterässä kehityksessä painotetaan kevyttä dokumentointia ja vaatimusten nopeaa hallintaa. Yleinen tapa tämän toteuttamiseen on rakentaa tuotteelle kehitysjono , jonka jokainen kohta kuvaa tuotteen keskeisiä ominaisuuksia esimerkiksi käyttäjätarinoiden avulla. Kehitysjonon kohtia voidaan lisätä, muokata ja poistaa melko vapaasti iteraatioiden välillä. Saavutetulla joustavuudella on myös kääntöpuolensa, sillä kehitysjonon kohtien kirjoittaminen vaatii osaamista ja kokemusta.

Monesti ongelmia syntyy kahdessa kohtaa: 1) kun kehitysjonon kohtia tulkitaan ja puretaan iteraation tehtäviksi ja 2) kun kehittäjät päättävät, milloin kehitysjonon kohta voidaa tulkita tehdyksi. Yhdessä nämä ongelmat johtavat siihen, että iteraatioiden välissä asiakkaan tai tuoteomistajan  ja kehitystiimin näkemykset tuotteen valmiusasteesta eivät kohtaa. Tämän vuoksi kertaalleen työstettyjä kehitysjonon kohtia joudutaan palauttamaan takaisin kehitysjonoon. Tämä vaikuttaa kielteisesti kehitystyön osapuolten välisiin henkilösuhteisiin ja estää työn etenemisen järkevän seurannan. Ratkaisuna ongelmaan on määritellä tarkemmat säännöt töiden hyväksymiseen ja vastaavasti kehitysjonon kohtien kirjoittamiseen.

Hyväksymiskriteerit

Lähtökohtaisesti kaikkien kehitysjonon kohtien tulisi olla yksiselitteisiä, jolloin edelläkuvatun kaltaisilta ongelmilta vältyttäisiin. Käytännössä tähän on kuitenkin hyvin vaikeaa päästä ilman, että joustavuus ja ketteryys kohtien käsittelyssä menetetään. Hyväksymiskriteerit ovat yksiselitteiset, mielellään mitattavat kriteerit, joiden täytyttyä kyseinen kehitysjonon kohta voidaan todeta valmiiksi. Hyväksymiskriteerit eivät välttämättä kuvaa kaikkia mitattavia ominaisuuksia, vaan nostavat esille hyväksynnän kannalta keskeiset seikat, eräänlaisen minimin riman ylitykselle. Hyväksymiskriteerit liittyvät läheisesti testivetoiseen kehitykseen  varsinkin, jos ne voidaan ilmaista formaalissa muodossa.

Valmiin ominaisuuden määritelmä

Hyväksymiskriteerit kuvaavat yksittäisen kehitysjonon kohdan hyväksymisedellytykset. Lisäksi on olemassa monia projektikohtaisia kriteereitä, jotka koskevat kaikkia tai lähes kaikkia työjonon kohtia. Näitä voivat olla esimerksi ominaisuuksien testausta, integrointia tai dokumentointia koskevat määritykset. Jotta vältetään näiden samojen asioiden kirjaaminen kerta toisensa jälkeen, kehitystiimi voi määritellä yhden yhteisen listan, jossa kuvataan yleinen valmiin määritelmä.

Valmistellun vaatimuksen määritelmä

Usein ongelmien lähtökohta on liian löysästi tai moniselitteisesti kirjoitettu vaatimuskuvaus. Valmistellun määritelmä kuvaa ne seikat, jotka kehitysjonon kohdasta tulee löytyä, jotta se voidaan ottaa johonkin iteraatioon toteutettavaksi. Mikäli kehitysjonon kohta ei täytä määritelmää, se palautetaan kirjoittajalle. Valmistellun määritelmässä voidaan kuvata esimerkiksi, missä muodossa vaatimus tulee kirjata ja mitä asioita vaatimusta varten tulee olla selvitettynä.

Hyväksymiskriteerit päättää tuoteomistaja tai asiakas. Sekä valmiin määritelmän että valmistellun määritelmän päättää kehitystiimi mahdollisesti yhdessä tuoteomistajan ja asiakkaan kanssa. Määritelmät tulee ilmaista lyhyenä ja selkeänä listana, jotta niiden toteutuminen on helposti tarkistettavissa tarvittaessa. Suositeltavaa on kirjoittaa listat isoille tauluille, jotka ovat jatkuvasti kehitystiimin nähtävissä. Mikäli listat eivät ole helposti saatavissa, niiden noudattaminen unohtuu helposti.

Valmiin ja valmistellun määritelmä sekä hyväksymiskriteerit ovat niin yleiskäyttöisiä tekniikoita, ettei niiden käyttö sulautettujen järjestelmien kehityksessä juurikaan eroa puhtaasta ohjelmistokehityksestä.

Esimerkki: Valmiin määritelmä

Kehitysjonon kohdan tulee olla:

- Testattu asianmukaisesti

- Dokumentoitu joko kommentein (SW) tai erillisessä tekstitiedostossa (HW)

- Integroitu testipalvelimelle tai HW-suunnitelmaan

- Tallennettu versionhallintaan, jotta se voidaan todeta valmiiksi.

Esimerkki: Valmistellun määritelmä

Kehitysjonon kohdan tulee:

- Olla toteutettavissa yhdessä iteraatiossa

- Kuvata selkeästi kohdan tuottama liiketoiminta-arvo

- Olla otsikoitu napakasti (2-3 sanaa)

- Kuvata keskeisimmät hyväksymiskriteerit yksiselitteisesti

- Olla toteutettavissa itsenäisesti riippumatta muista kehitysjonon kohdista, jotta se voidaan ottaa iteraatioon toteutettavaksi.


Päivitetty: 22.01.15 13:33

Jaa: