Etusivu

Lataa PDF-versio

Sisällys:

  1. Johdanto
  2. Sulautettujen järjestelmien ketterät kehitysmenetelmät
  3. Tekniikkakatalogi
  4. Yritysesimerkit
  5. Lisätiedot

Keskustele ja kommentoi:

Sulautettujen järjestelmien ketterät kehitysmenetelmät

Ketteryyteen valmistautuminen

5630.png

Ketteryyden käyttöönotto kannattaa aloittaa tutustumalla ketteryyden ajatuksiin ja erilaisiin ketteriin kehitysmenetelmiin sekä selvittämällä, minkälaisena kehittäjät kokevat tämänhetkisen tuotekehitysprosessin. Ketteryyden käyttöönottoa kannattaa pohtia myös siltä kannalta, mitä hyötyä ketteryydestä kyseiselle tiimille tai projektille voisi olla ja miksi nykyistä kehitysprosessia halutaan muokata. Koska ketteryys lähtee tiimistä itsestään, tiimi otetaan alusta asti mukaan suunnittelemaan ketteriä toimenpiteitä.

Nykytilanteen kartoitus

Ennen ketteryyden käyttöönottoa on hyvä kartoittaa yrityksen tuotekehitysprosessin nykytilanne. Kartoitus voidaan aloittaa käymällä mahdollista dokumentaatiota läpi. Koska dokumentaatio ei aina vastaa todellisuutta, prosessin todellinen vaikutus käytännön työn tekemiseen pyritään saamaan selville esimerkiksi haastatteluin ja kyselyin. Tärkeää on selvittää kokemuksia työnteosta kaikilla tasoilla johtoportaasta kehittäjiin.

Kartoituksen avulla täsmennetään nykyiset haasteet ja hyvin toimivat tavat päivittäisessä työnteossa. Hyvin toimivia tapoja ei kannata hylätä, vaan pohtia miten ne saataisiin sovitettua osaksi ketterämpiä toimintatapoja.

Miksi tuotekehitysprosessia halutaan muuttaa?

Kun ketteryyttä halutaan ottaa käyttöön, syynä ovat usein haasteet nykyisessä tuotekehityksessä. Esimerkiksi vaikka projekteille on määritelty tarkat aikataulut, projektit voivat olla kutakuinkin aina myöhässä. Joissakin projekteissa on saatettu projektin loputtua huomata, että toteutetut asiat eivät olekaan niitä, mitä asiakkaat kaipaisivat. Myöhästyminen tai epäoleellisten asioiden toteutus on saattanut aiheuttaa jopa projektien perumisia.

Jotta tuotekehitysprosessin muuttaminen onnistuisi, nykyistä tilannetta pitää haluta parantaa. Motiiveja tulee pohtia paitsi yrityksen johdon, myös yksittäisten työntekijöiden kannalta. Ketteryys ei välttämättä sovi kaikkiin organisaatioihin.

Ketteryyden ymmärtäminen

Ketteriä menetelmiä on useita, esimerkkeinä tässä käsikirjassa esitellyt Scrum, XP ja Kanban. Kaikkiin tilanteisiin pelkästään käytännöt eivät tarjoa ratkaisuja, joten ketteryyden arvojen ja periaatteiden ymmärtäminen on myös tärkeää.

Ketteryyteen kannattaa tutustua monipuolisesti esimerkiksi kirjallisuuden ja internetin avulla. Alan lukuisat konferenssit ja koulutukset ovat yksi väylä ketteryyteen tutustumiseen. Myös asiantuntevia konsultteja voidaan käyttää ketteryyden käyttöönoton apuna.

Käyttöönotettavien ketterien menetelmien valitseminen

Kun lähtötilanne tunnetaan, valitaan mitä ketteriä menetelmiä tai käytäntöjä otetaan käyttöön. Menetelmistä ja käytännöistä päättää viime kädessä tiimi itse. Käyttöönotettaviin menetelmiin vaikuttaa kartoituksessa löydettyjen asioiden lisäksi myös projektityön luonne. Esimerkiksi turvallisuuskriittisissä järjestelmissä on otettava huomioon jäljitettävyys.

Valitut menetelmät ja käytännöt toimivat vain lähtökohtana. Aluksi voi olla parempi omaksua jokin prosessi melko kurinalaisesti ja oppikirjan mukaan, joskin tiimille sopivaksi muokaten. Esimerkiksi erilaiset palaverikäytännöt ovat helppoja omaksua alkuvaiheessa. On kuitenkin tärkeää ymmärtää myös niiden taustalla oleva filosofia ja periaatteet, jotta ne eivät jää tyhjiksi seremonioiksi, joiden välillä palataan vanhaan toimintatapaan. Ketteryyden omaksuttuaan tiimi voi soveltaa sitä yhä enemmän itselleen sopivaksi. Tiimin tulee tarkastella koko ajan työskentelytapojaan ja muuttaa niitä toimivammiksi.

5635.png

Päivitetty: 22.01.15 13:33

Jaa: