Etusivu

Lataa PDF-versio

Sisällys:

  1. Johdanto
  2. Sulautettujen järjestelmien ketterät kehitysmenetelmät
  3. Tekniikkakatalogi
  4. Yritysesimerkit
  5. Lisätiedot

Keskustele ja kommentoi:

Tekniikkakatalogi: Ketterä prosessi

Iteraation katselmointipalaveri

16289.png

Ongelma: Projektin etenemisestä ei ole tarkkaa tietoa, eikä asiakas pysty vaikuttamaan projektin etenemiseen.

Ratkaisu: Säännöllisin väliajoin iteraatioiden välissä asiakkaan kanssa pidetään palaveri, jossa tarkastellaan projektin edistymistä. Tarkoituksena on esittää projektin eteneminen esittelemällä tuotteen valmiita ominaisuuksia.

Tavoite: Esitellään projektin etenemistä säännöllisin väliajoin ja saadaan asiakkaalta välitöntä palautetta projektin etenemisestä sekä suunnasta, johon projektia seuraavan iteraation aikana viedään.

Iteraation katselmointi on jokaisen iteraation päätteeksi pidettävä palaveri, jossa käydään läpi, mitä iteraation aikana on saatu aikaan ja verrataan saavutuksia iteraation suunnittelupalaverissa  tehtyihin tavoitteisiin. Palaverissa esitellään projektin edistymistä asiakkaalle. Tavoitteena on saada esiteltäväksi jokaisen iteraation päätteeksi jokin toimiva ominaisuus. Tämä tarkoittaa, että iteraation lopussa lisätty toiminnallisuus on toteutettu ja testattu.

Asiakkaan kanssa käydään yhdessä läpi tuotteen kehitysjono  ja asiakas pääsee esittämään toiveensa tuotteen vaatimusten tärkeysjärjestyksestä. Vaatimukset voidaan määritellä valmiiksi vain yhdessä asiakkaan kanssa ja näin varmistutaan siitä, että molemmilla osapuolilla on yhteinen ymmärrys mitä kyseisen vaatimuksen onnistunut toteutus tarkoittaa . Iteraation katselmointi ei ole pelkästään tilannepalaveri ja tuotteen esittelemisen tarkoituksena on myös saada asiakkaalta palautetta sekä vahvistaa yhteistyötä.

Iteraation katselmointi pidetään tarkoituksella hyvin epämuodollisena. Osallistujat ovat tyypillisesti tuoteomistaja, tiimi, johto, asiakas ja mahdollisesti tarpeen mukaan muiden projektin kehittäjiä. Osallistujien kutsuminen tapahtumiin kannattaa miettiä tilannekohtaisesti esiteltävän tuotteen mukaan. Asiakkaan tai hänen edustajansa läsnäolo on kuitenkin tilaisuuden ydin.

Ideaalitilanteessa tiimi on saanut kaikki tuotteen kehitysjonosta tuodut vaatimukset toteutettua, mutta tärkeintä on saavuttaa asiakkaan korkeimman prioriteetin vaatimukset. Myös keskeneräiset vaatimukset on hyvä käydä läpi ja keskustella siitä, minkä takia niitä ei saatu toteutettua.

Yleisenä sääntönä palaverin pituudelle voidaan pitää yhtä tuntia jokaista iteraation viikkoa kohden. Esimerkiksi Scrumissa  katselmoinnin pituudeksi määritellään 4 tuntia kuukauden sprinttiin. Jos tiimissä on fasilitoija , hän organisoi palaverin tai varmistaa muuten, että se järjestetään, ja varmistaa, että tiimi pysyy aikataulussa.

Iteraation katselmoinnin lopputuloksena on päivitetty tuotteen kehitysjono seuraavaa suunnittelupalaveria varten. Kehitysjonoa tulisi tarkastella kuitenkin myös kokonaisuutena, eikä pelkästään seuraavaa iteraatiota varten.

Resepti

1. Käy läpi iteraation tavoitteet ja niiden toteutuminen.

2. Esittele tuotteen senhetkinen tilanne, esimerkiksi demonstraation tai simulaation kautta.

3. Käy läpi iteraation vaatimukset, sekä toteutuneet, että mahdollisesti syystä tai toisesta kesken jääneet.

4. Priorisoi tuotteen kehitysjono.

5. Käy läpi seuraavan iteraation tavoitteet.

Käytännössä koettua 1

Eräässä yrityksessä havaittiin, että iteraation katselmoinnin toteuttaminen johdatti tiimin sekä sen yksilöt ottamaan aiempaa paremmin vastuuta tehtävien toteuttamisesta. Avoimuuden saavuttaminen oli kuitenkin aluksi haasteellista ja vaati tottumista siihen, että tehty ja tekemätön työ tulee näkyväksi. Lisäksi oli opeteltava puhumaan ikävistä asioista ja ilmaisemaan selkeästi, jos jonkin asian ei nähty toteutuvan odotetusti. Iteraation katselmoinnin kautta myös yhteistyötahojen sekä sisäisen asiakkaan ymmärrys tiimin resursseista parani ja tilaukset sekä vaatimukset tulivat realistisemmiksi.

Käytännössä koettua 2

Asiakkaan yhteisymmärryksen löytämiseksi koettiin, että on tärkeää määritellä yhteiset ominaisuuksien hyväksymiskriteerit. Nämä kriteerit pakottivat määrittelemään vaatimukset tarkasti ja yksiselitteisesti. Ennen vaatimuksen toteutusta kriteerit piti määrittelyn lisäksi hyväksyttää asiakkaalla. Tämän avulla voitiin myös ratkaista mahdolliset konfliktitilanteet.

Lisää aiheesta

Schwaber K., Sutherland J.: The Scrum Guide (s. 11). https://bit.ly/ZgrC7Z

Kirjallisuusluettelo


Päivitetty: 22.01.15 13:33

Jaa: