Johdanto
Esimerkki: Scrum
Scrum on yleisin tällä hetkellä käytetyistä ketteristä menetelmistä. Se tarjoaa muutamia sääntöjä, jotka keskittyvät ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Scrumin kulmakivenä ovat itseohjautuvat tiimit, päivittäisen työn etenemisen seuranta sekä tarkat ennalta määrätyt kevyet seremoniat. Vaikka Scrumin perusperiaatteet ovat yksinkertaisia, sen käytännöt vaikuttavat merkittävästi tiimin toimintaan ja työskentelytapoihin.
Prosessi
Scrumissa tuote kehittyy vähitellen yleensä 1–4 viikon mittaisten iteraatioiden aikana. Näitä jaksoja kutsutaan sprinteiksi.
Sprintin aikana tiimi tapaa päivittäisissä tilannepalavereissa , joiden tarkoituksena on päivittää tiimin jäsenten työn eteneminen ja poistaa siinä mahdollisesti esiintyvät ongelmat. Jokaisen sprintin alussa järjestettävässä suunnittelupalaverissa tiimi yhteisesti valitsee työtehtävät, jotka se sitoutuu sprintin aikana tekemään. Sprintin tuotokset katselmoidaan sprintin lopuksi katselmointipalaverissa , jossa esitellään toimiva tuote sprintin aikana valmistuneiden ominaisuuksien kautta.
Työtehtäviä hallinnoidaan iteraation kehitysjonolla sekä tuotteen kehitysjonolla . Scrum tarjoaa lisäksi työkalun itse prosessin kehittämiseen. Jokaisen sprintin lopuksi pidetään retrospektiivi , jossa tiimi käy läpi edellistä toteutettua sprinttiä ja miettii, kuinka tiimin työskentelytapoja voisi kehittää entistä paremmiksi.
Tiimi ja roolit
Scrum-tiimi työskentelee itsenäisesti ja itseorganisoituvasti . Tiimi voi itse päättää työskentelymenetelmistään ja työnjaostaan. Vaikka Scrum-tiimissä ei olekaan tavanomaisista hierarkiaa, siinä on kuitenkin kolme oleellista roolia.
Tuoteomistaja
Yksi tiimin jäsenistä toimii tuoteomistajana . Tämä voi olla myös asiakas, mutta yleensä tuoteomistajan tulisi olla täysipäiväinen tiimin jäsen. Hän on vastuussa tuotteen kehitysjonon luomisesta, ylläpidosta ja priorisoinnista. Hän valitsee sprintin tavoitteet tuotteen kehitysjonosta jokaiseen uuteen sprinttiin sekä katselmoi työn tuotoksen iteraation katselmointipalaverissa asiakkaan kanssa.
Scrummaster
Yksi tiimin jäsenistä toimii tiimin fasilitoijana , scrummasterina. Hän huolehtii siitä, että tiimi noudattaa Scrumin periaatteita ja käytäntöjä. Lisäksi hän varmistaa työrauhan tiimille sprintin ajaksi ja poistaa työn etenemisen esteet niiden ilmaantuessa. Hän myös yleensä organisoi päivittäiset pikapalaverit, iteraation katselmointipalaverin, iteraation suunnittelupalaverin sekä retrospektiivin.
Scrum-tiimin jäsen
Tiimit jäsenet saavat keskittyä sprintin aikana itse kehitystyön tekemiseen. Jokaisessa sprintissä tiimi toteuttaa iteraation kehitysjonoon valitut tehtävät, jotka on yhdessä valittu tehtäviksi.
Lisää aiheesta
Schwaber K., Sutherland J.: The Scrum Guide. https://bit.ly/ZgrC7Z.
Schwaber K., Beedle M.: Agile Software Development with Scrum.